Terugvragen BTW op zonnepanelen 

Enige tijd geleden is het dankzij nieuwe Europese regelgeving mogelijk geworden voor particulieren om de BTW terug te vorderen op recent geplaatste zonne-energie installaties. Dit voordeel kan oplopen tot 21% op een installatie en is daarmee een mooie stimulans voor de particuliere solar markt. Op de site van de belastingdienst vind u een document met veel gestelde vragen over de teruggaaf van BTW op zonnepanelen. In dit document legt de Belastingdienst precies uit wanneer en hoe de BTW op zonnepanelen door de klant terug gevraagd kan worden. U kunt het document vinden via deze link >

Hieronder een korte samenvatting van wat dit voor u als klant kan betekenen.

 

Installaties van na 20 juni kunnen de BTW terugvragen

Leidend hierbij is de factuurdatum. Wanneer u na 20 juni 2013 de eerste factuur heeft ontvangen voor uw installatie, of wanneer u dit jaar nog zonnepanelen gaat plaatsen dan kunt u de BTW terugvragen. U heeft hiervoor alleen de factuur en een BTW nummer nodig.

 

Er is nog geen wettelijk bindende uitspraak van de staatssecretaris over gevallen waarbij de 1e factuur voor 20 juni is ontvangen maar de 2e of 3e factuur na deze datum. In dit geval raden wij u aan zich toch aan te melden bij de Belastingdienst zodat u kans blijft maken op teruggaaf. Uiteraard kunnen wij hier geen garantie op geven aangezien de uitspraak in dit specifieke geval in handen is van de politiek.

 

Geen administratieve verplichtingen

De Belastingdienst biedt de mogelijkheid om vrijstelling voor administratieve verplichtingen aan te vragen. Dit kan zelfs direct bij het terugvragen van de BTW. U hoeft dan geen BTW aangifte meer te doen en heeft er verder geen omkijken naar. Vrijstelling is mogelijk zodra het saldo van het BTW bedrag over een kalenderjaar €1.345,- of minder is. In de praktijk zullen particuliere eigenaren van zonnepanelen deze grens niet bereiken.

 

Hoe werkt het?

1) U vraagt een BTW nummer aan bij de Belastingdienst (aanmelden bij de KVK is niet nodig).

2) De belastingdienst registreert u als ondernemer, u ontvangt hiervan bevestiging.

3) U ontvangt een aangiftebiljet van de Belastingdienst.

4) U vraagt de BTW terug.

5) U vraagt direct vrijstelling voor administratieve verplichtingen voor het volgend jaar aan.

6) U krijgt de BTW terug en hoeft daarna geen aangifte meer te doen bij toegekende vrijstelling.

 

Tijdelijke regeling

Deze regeling levert u een flinke korting op wanneer u zonnepanelen gaat plaatsen. Momenteel wacht de Belastingdienst op een aanpassing in de BTW regels vanuit Europa. Het is momenteel onbekend hoe lang dit zal duren.

Ons advies is daarom nu gebruik te maken van dit voordeel, nu het nog kan.

 

Zoals gezegd vindt u meer gedetailleerde informatie in het document van de Rijksoverheid dat te vinden is via de link bovenaan deze mail.